Life-u odbijena žalba i potvrđena presuda

Life-u odbijena žalba i potvrđena presuda

Početkom ove godine se desio jedan od većih eSports skandala u istoriji, kada je Lee “Life” Seung Hyun, bivši StarCraft 2 prvak i jedan od najvećih talenata u istoriji ove igre, uhapšen zbog optužbe o nameštanju rezultata mečeva koje je igrao. U pitanju je jedan od mračnijih perioda u istoriji eSporta, i pogotovo težak udarac na ionako krhku StarCraft 2 scenu, taman kada su stvari krenule nabolje sa izlaskom Legacy of the Void ekspanzije.

Suđenje je održano u aprilu, i Life je proglašen krivim za nameštanje dva meča u okviru KeSPA Kupa, zbog čega ga je sudija okruga Changwon osudio na 18 meseci zatvora i novčanu kaznu od 70,000,000 vona, što je upravo onoliko koliko je zaradio za nameštaljke (35 miliona po meču).

Olakšavajuća okolnost po Lifea bila je to što je u vreme zločina bio maloletnik, ali su otežavajuće okolnosti količina štete koje je naneo kredibilitetu eSporta u Koreji, kao i zaista velika količina novca primljenog kao mito, tako da je sudija odbio žalu. Zatvorska kazna na koju je osuđen je takozvana “odložena” kazna, na 3 godine, što je u suštini poput uslovne kazne u zapadnom zakonodavstvu.

 

Related Articles