WoT – Orlikova medalja

WoT – Orlikova medalja

Orlikova medalja se u igri dodeljuje igračima koji u toku partije, sa lakim tenkom unište barem dva tenka ili lovaca na tenkove (ne računa se samohodna artiljerija) koji su jedan tier veći od njih. U opisu medalje možemo naći informaciju da je Roman Edmund Orlik Poljski tenkovski as koji je uništio 13 Nemačkih tenkova sa svojom tenketom TKS u septembru 1939. godine. Ali kako mu je to pošlo za rukom?

Edmund Roman Orlik je Poljski narednik koji je u više navrata dokazao da Poljska može pružiti otpor bolje opremljenom i organizovanijem neprijatelju tj. Nemačkoj. U periodu od 14. septembra 1939. godine do 19. septembra 1939. godine je u više navrata pravio zasede neprijateljskim trupama i u tim susretima je uništio 13 Nemačkih tenkova.

Jedna od njegovih zrtava iz zasede, koju možete videti na slici gore, je bio Princ Victor IV Albrecht von Ratibor koji je komandovao svojim odeljenjem iz Panzera IV B. Celo njegovo odelenje je zbrisano u zasedi.

Slika uništenog Panzera IV B kojim je komandovao Princ Victor IV Albrecht von Ratibor.

Edmund Roman Orlik je komandovao tenketom TKS-NKM koja je bila naoružana sa 20 mm topom i predviđen je kao protivtenkovsko oružije. Samo 20 do 25 ovakvih vozila je postojalo u septembru 1939. godine, ostale tankete su bile naoružane mitraljezima i jedino su mogle da oštete Panzer I. Nemci su ih, zbog male siluete i brzine, zvali bubašvabama.

Edmund Roman Orlik i njegov vozač Bronisław Zakrzewski.

Orlik je svoje pobede uspevao da izvojeva tako što je iskoristio najveće prednosti svog vozila: nisku siluetu i brzinu. Glavni top od 20 mm je bio dovoljan da probije sva neprijateljska vozila, ali ih nije bilo u dovoljno velikom broju da bi mogle da zaustave Nemce. Čak i da ih je bilo više ništa se ne bi promenilo.

 

Related Articles