WoT – Oskinova medalja

WoT – Oskinova medalja

Oskinova medalja se dodeljuje igračima koji unište tri ili više tenkova (ne računajući artiljeriju) sa srednjim tenkom u toku jedne bitke. Uništeni tenkovi moraju biti jedan tier veći od igračevog vozila.

Kako to uglavnom ide sa istorijom. Istoričari se prepiru oko toga šta se zapravo desilo 11. avgusta 1944. godine kod sela Ogledow, tako da imamo dve znatno različite verzije događaja.

U jednoj verziji je Alexander Petrovich Oskin tokom patrole spazio Nemce kako napreduju prema selu i priredio zasedu u kojoj je uništio tri Tiger II. Od tri tenka jedan je zarobljen i prebačen na Kubinka tenkovski poligon, gde se još uvek može naći kao muzejska postavka.

Dok su u drugoj verziji Sovjetske snage očekivale Nemački napad kod sela Ogledow i napravili su zasedu. Mi ćemo se držati ove druge verzije zato što smo uspeli da nađemo mnogo više izvora koji potvrđuju ovu priču.

Alexander Petrovich Oskin

Noć uoči bitke, 11. 8. 1944. godine, dva tenka T-34-85 pod komandom Gardiskog mlađeg poručnika Oskina i Gardiskog kapetana Ivushkina u pratnji tenkovske pešadije (pešadija koja se vozila na tenku), su prišla selu Ogledow. Loš, peskovit teren u okolini sela je već onesposobio nekoliko Pantera i očekivalo se da će sledeći nemački napad doći na mestu gde je teren stabilniji. Drugim rečima, napad se očekivao kroz selo Ogledow. Najpoznatiji deo te priče je da su sovjetski tenkovi bili maskirani kao veliki plastovi sena, ali su ispali suviše veliki. Plastovi sa tenkovima su imali oko 3 metra, dok su ostali plastovi bili jedva metar visoki. Zao je posada tenkova provela celu noć čineći da manji plastovi sena izgledaju više kao plastovi sena sa sakrivenim tenkovima. Tako da Nemci ne bi ništa posumljali.

Jutro 13. avgusta je bilo jako maglovito, što je dodatno pomoglo da se sakrije Sovjetska zaseda. U 07:00 kapetan Ivushkin je prijavio da čuje kolonu tenkova kako se približava selu. U koloni se nalazilo 11 Tiger II u pratnji nekoliko oklopnih transportera sa pešadijom.

U tom trenutku nisu znali da je upitanju četa SpzAbt 501, prva nemačka jedinica na istočnom frontu koja je opremljena sa novim tenkovima. Rusi su imali podatke da Nemci treba da dobiju nove tenkove, ali nisu ih sreli ranije. Jedinica je iskrcana sa 45 Tiger II, ali su se mnogi pokvarili tokom 45km puta do fronta.

Tiger II koji je zarobljen kod sela Ogledow.

Iz sela je izronio prvi Tiger II i nastavilo je dalje niz put, ne sluteći da ga čeka zamka. Oskin i Ivushkin su čekali komandu njihovog predpostavljenog, Major Korobov, da izda komandu za napad. Kada je treći tenk izašao iz sela, prvi je već prošao mesto na kome su bili sovjetski tenkovi. Tek tada je stigla komanda za napad. Oskin je otvorio vatru na srednji tenk i pogodio ga u kupolu. Misleći da ga nije probio (a jeste, sve granate su ga probile), ispalio je još par granata u kupolu i na kraju ga je zapalio granatom ispaljenom u motor. Treći tenk je krenuo da se okreće prema Oskinovom položaju, ali je pogođen u gusenicu i odmah zatim uništen. Major Korobov je izdao naređenje ostalim ostalim topovima da pucaju. Trideset topova i haubica je zasulo područije i podiglo toliko dima i peska da vodeći tenk nije mogao da nađe Oskinov kamuflirani tenk. Oskin je ispalio 3 granate u kupolu vodećeg tenka, koje su se sve odbile, ali je četvrta granata probila prsten kupole i zapalila municiju.

Dva tenka iz 3. tenkovsko bataljona su poslata sa kompanijom pešadije da očiste selo od neprijatelja. U selu je nađeno još Tiger II koji su napušteni od strane svojih posada, tek tada su Sovjeti svatili da se radi o novim tenkovima, a ne o Panterima kao što su prvobitno mislili.

Zaseda je bila potpuno uspešna. Nemci su izgubili 13 Tigers i Pantera od koji je Oskin uništio 3 Tiger II (obeležena sa 8, 9 i 10 na mapi) i oštetio još jedan. Alexander Petrovich Oskin je za ovu akciju dobio medalju Heroja Sovjetskog saveza, a ostali članovi posade su isto nagrađeni raznim medaljama. U predstojećem kontranapadu, Nemci su pretrpeli još veće gubitke ljudstva i opreme.

Crvena zona na mapi predstavlja zonu zasede, a plava i zelena zonu kontranapad.

 

Veliki broj nemačkih gubitaka se može pripisati mehaničkim kvarovima i tome da posada nije bila dovoljno istrenirana. Veliki broj Tiger II je napušteno netaknuto ili sa manjim mehaničkim kvarovima, čak je jedan komandni tenk zarobljen sa papirima na kome su se nalazile spesifikacije o novom tenku. Nemojte da dozvolite da vaši tenkovi tako prođu, obavezno istrenirajte vašu posadu kada ih prebacite u novi tenk. Iskusna posada na tenku koji je tier niži vas lako može dobiti, ako je vaša posada zelene. Baš kao što je Alexander Petrovich Oskin to dokazao.

Related Articles