Dota 2 – Počele otvorene kvalifikacije za Dota 2 Asia Championships 2018

Dota 2 – Počele otvorene kvalifikacije za Dota 2 Asia Championships 2018

Otvorene kvalifikacije za Dota 2 Asia Championships (DAC) su počele u svim kvalifikacionim regijama. Iako je početak kineskog Majora zakazan za 30. mart, organizatori su odlučili da kvalifikacije, u ionako prebukiranom kalendaru, zakažu za kraj januara.

Format kvalifikacija je krajnje jednostavan – finalisti otvorenih kvalifikacija će obezbijediti sebi mjesto u glavnim kvalifikacijama i duele sa najboljim ekipama svojih regija. Mečevi do četvrtfinala se igraju u Best of 1 formatu, četvrtfinale i polufinale u Best of 3 formatu, a finale u Best of 1. Glavni razlog Best of 1 finala je lakše žrijebanje parova za glavne kvalifikacije.

U evropskoj regiji smo imali prilike da vidimo novi pokušaj Troels “Synderen” Nielsena da se vrati na veliku scenu. Njegov novi tim pod imenom NoNameYetTeam (NNYT) je uspio da se plasira u četvrtfinale kvalifikacija, gdje će se sastati sa timom Double Dimension. Trenutni sastav NNYT je itekako zanimljiv. Naime, pored legendarnog Danca, tu su još i Maurice “Khezu” Gutmann, doskorašnji igrač Team Secreta i bivši Synderenov suigrač u ekipi Mid or Feed, Omar “Madara” Dabachach i Verros “Maybe next time” Apostolos, bivši igrači Mousesportsa i Max “Qojqva” Broecker, nekadašnji igrač Digital Chaosa. Ekipa koja na papiru djeluje veoma jako.

Međutim, ne bi bilo prvi put da takva ekipa ne ostavi prevelik trag unutar igre. Ostaje da se vidi da li je ovo novi početak za Synderena ili još jedna prolazna avantura.

Osim Syndaren stack-a tu je još i 5 Anchors No Captain, ekipa sastavljena od finskih igrača. Najzvučnije ime u ovoj ekipi je svakako Kall “Trixi” Saarinen, bivši igrač Fnatica. U slučaju da obje ekipe pobijede u svojim četvrtfinalnim mečevima očekuje ih međusobni duel koji će odlučivati jednog putnika u glavne kvalifikacije.

Pored evropske treba pomenuti i kinesku regiju. Big God, ekipa sastavljena od legendi kineske i svjetske dota scene Zhang “Xiao8” Ninga, Xu “Burning” Zhileia i Luo “Ferrari_430” Feichia, je uspjela da se plasira u glavne kvalifikacije. Još jedan tim koji je na papiru veoma jak. Ipak, pored imena kao što su EHOME, LGD Gaming, LFY i VGJ.Thunder teško da će napraviti značajniji rezultat u kvalifikacijama.

Glavne kvalifikacije će otvoriti SEA regija 6. februara u 8 sati izjutra po srednjeevropskom vremenu. Istog dana će početi i evropske kvalifikacije (15:00h). Ciklus glavnih kvalifikacija će zatvoriti CIS regija, gdje će ekipe izaći na “teren” tek 10. februara. Svaka zona će posvetiti 3 dana zaključivanju kvalifikacionog ciklusa, nakon čega ćemo znati imena ekipa koje će se priključiti ekipama Invictus Gaming, Newbee, Team Liquid, Vici Gaming, Virtus.Pro i Team Secret na LAN završnici kineskoj Majora.

Nagradni fond za ovaj kao i za sve dosadašnje Major turnire iznosi 1,000,000 dolara i 1500 kvalifikacionih poena.

Related Articles