Dota 2 – Fnatic i Vici Gaming prvi polufinalisti ESL One Katowice Majora

Dota 2 – Fnatic i Vici Gaming prvi polufinalisti ESL One Katowice Majora

Završen je i treći dan ESL One Katowice Majora. A kakav je to dan za autsajdere bio! Pred početak ovog Majora smo mislili da Vici Gaming može biti iznenađenje ovog Majora. Ali niko se nije nadao da će nakon prve faze biti lideri grupe A, samim tim polufinalisti i jedna od četiri ekipe koje će zaraditi nove poene u Dota Pro Circuitu. A šta tek reći za Fnatic? Ekipa kojoj su najoptimističniji fanovi prognozirali plasman od 5-8. mjesta je pobjedom nad ekipom Secret prvu fazu unutar grupe B završila na prvoj poziciji! I onda kako ne voljeti ovu igru? Dva autsajdera su na čelu dvije grupe, prvi poznati polufinalisti i ekipe u zoni bodova, dok će dvije od četiri prvoplasirane ekipe unutar Dota Pro Circuita ostati bez bodova.

Današnji program je obogatilo 5 mečeva, od kojih je dva rasplelo klupko unutar grupe A. Ipak, dan je počeo mečevima unutar grupe B.

Evil Geniuses je za protivnika imao ekipu Kinguin. Sjevernoamerički predstavnik je bez većih problema savladao poljsku ekipu (2:0). Ova serija će ostati upamćena po podatku da je Sumail “Sumail” Hassan na prvoj mapi kao Beastmaster imao najveću net vrijednost tokom prvih 22 minuta meča na ovom heroju, nadmašivši prethodni rekord za čak 1600 golda. Sumail je u 22. minutu imao 13464 net vrijednosti. Prethodni rekord je postavio, i do današnjeg dana držao, sadašnji igrač Complexity Gaminga David “Moo” Hull sa 11846. Rekord je postavljen na The Internationalu 5. Druga mapa je bila dobijena već nakon pik i ban faze, gdje je većina gledalaca bila skepitčna kada su vidjeli poslednji pick ekipe Kinguin. Zevs jeste Bog, ali ni bogovska igra ne bi bila dovoljna za pobjedu na drugoj mapi. Pogotovo ako se u obzir uzme da je Artour “Arteezy” Babaev (Lifestealer) odigrao fenomenalan meč i bio najzaslužniji za pobjedu svog tima na drugoj mapi. Domaća ekipa je tako morala da se zadovolji plasmanom od 9-12. mjesta i 10,000 eura.

 

Istovremeno sa ovim dvobojem je počeo i kineski derbi – LGD Gaming protiv ekipe Newbee. LGD imao daleko bolji početak turnira od svojih sunarodnika ali im to nije pomoglo da ih u direktnom duelu eliminišu. Prva mapa je bila fenomenalna. LGD je imao ranu prednost, koja je u 31. minutu dostigla 10 hiljada net vrijednosti. Ipak, samo jedna timska borba je bila dovoljna da Newbee preokrene rezultat u svoju korist. Mapa je potrajala sve do 61. minuta, kada je Newbee stečenu prednost konačno uspio da kapitalizuje. Druga mapa je bila izdominirana od strane LGD-a, od početka do kraja. Kao da se ništa nije desilo na prethodnoj. LGD je uspio da u potpunosti “ugasi” Phantom Lancera i dalekometnom paljbom u vidu Gyrocopter i Terrorblade pika završi mapu za ekspresnih 30 minuta igre. Treća, odlučujuća, je donijela možda i najbolju dotu u seriji. LGD Gaming je vodio tokom cijele mape. Prednost u net vrijednosti je bila zanemarljiva (6 hiljada maksimum), ali su sjajnim pozicioniranjem prijetili da meč riješe u svoju korist. A onda repriza prve mape – samo jedna timska borba je bila dovoljna da Newbee okrene situaciju. Nakon toga je bilo potrebno 10 minuta da u potpunosti slome otpor LGD-a i pošalju ih na pakovanje.

Akcija se potom prebacila na grupu A, gdje je Liquid dočekao OG. Ponovo je šampion poslednjeg The Internationala objasnio osnove Dote i veoma lako i ubjedljivo savladao ekipu čija je forma bila u porastu. Ipak, OG-u za utjehu ostaje prva mapa tokom koje su bili dostojni protivnici. Drugu će željeti da zaborave što je prije moguće. Čak 12 minuta je bilo potrebno evropskoj ekipi da se “upiše na tablu” sa ubistvom. Rezultat je u tom momentu glasio 13:0 u korist Team Liquida. A šta očekivati od takvog meča osim brz i što bezbolniji poraz? A to je uslijedilo nakon svega 28 minuta igre na trećoj mapi.

Nakon ovakvog prebijanja smo očekivali nešto izjednačeniji meč. Očekivanja su ispunjena jer je meč između ekipa Vici Gaming i Virtus.Pro bio dostojan finala grupe A. Finale sa krajnje iznenađujućim ishodom. Vici Gaming je još jednom pokazao zašto VP ima toliko problema sa kineskim ekipama. Kinezi su karakteristični po tome što izbjegavaju haotične timske borbe, po kojima je VP, sa druge strane, poznat. A kada oduzmete jednoj ekipi ono u čemu je najbolja dobijate Razor-no oružje. Upravo je Razor u rukama Zhang “Paparazi” Chengjuna bio presudan faktor u 58 minuta dugoj prvoj mapi. Sjajnom igrom (10-2-20) je predvodio svoju ekipu do pobjede i nastavio da plijeni svojim igrama na ovom Majoru. U mojoj knjizi je on za sada MVP turnira. Na drugoj mapi je proradio i drugi core igrač ekipe Zeng “Ori” Jiaoyang, koji je skoro savršenom partijom na Death Prophet (19-1-18) prosto demolirao demoralisane igrače VP-a.

I poslednji meč današnjeg programa je bio onaj za infarkt. Onaj o kojem će se dugo pričati, ne samo zbog pobjede Fnatica, već i zbog načina pomoću kojeg su se domogli prvog mjesta. Sve je mirisalo na iznenađenje nakon prve mape. Fnatic je odličnom igrom uspio da neutralizuje core pikove ekipe Secret. Tako se još jednom pokazalo da je Shadow Shaman odlična kontra Tinkeru i Terrorblade-u. Na drugoj mapi je Secret uzvratio udarac. Žestoko i jako. 50 hiljada net vrijednosti razlike za 50 minuta i 45 ubistava u odnosu na 11 Fnatica je bilo dovoljno da gledaoci otpišu SEA predstavnika. Međutim, nikada ne treba otpisivati ekipu u kojoj igra Jacky “EternalEnvy” Mao. Ne toliko zbog kvaliteta igre koliko zbog ludih draftova koje umije da izvuče iz rukava. A u moru ludih i dobrih mečeva tokom današnjeg dana treća mapa ovog meča je definitivno zaslužila naslov najluđe. Nakon rane prednosti Fnatica i uzimanja baraka na donjem lejnu uslijedio je odgovor Secreta. Odličnom igrom su se vratili u meč i u sledećih par minuta istopili prednost koju je Fnatic stekao, a kasnije i u potpunosti preokrenuli meč. Ipak, kada su svi očekivali da Secret rutinski privede meč kraju (Razor je umro dva puta u pola minuta), Saahil “Universe” Arora (Underlord) je imao momenat inspiracije. Vidio je da su njegovi kripovi krenuli rušiti tron i u momentu teleportovao sebe i još 2 saigrača u bazu Secreta iskoristivši činjenicu da evropska ekipa nije imala glyph kojim bi mogli braniti svoj tron. Tako je Fnatic obezbijedio sebi nove bodove unutar Dota Pro Circuita a Secret poslao na tim koji je svako želio izbjeći, makar do finala – Team Liquid. Projektovano finale ovog Majora će odlučivati ko će ući u bodove a ko će sa tribina ispratiti kraj ove LAN završnice.

Sjutrašnji program će donijeti samo dva meča. Prvo će Evil Geniuses i Newbee odlučivati ko će u top 6 a ko na tribine, a zatim će timovi Liquid i Secret u derbiju ovog Majora odlučivati da li ćemo imati novog lidera na tabeli Dota Pro Circuita. Eventualnom pobjedom Liquid bi imao priliku da preskoči Secret i ponovo se nađe na čelu tabele. Ovo je ujedno i premijerni meč koji će se odigrati unutar velelepne Spodek Arene u Katowicama. Ko je računao na tako nešto? Ali, definitivno se ne treba žaliti.

Related Articles