StarCraft 2: Zest prvi GSL finalista!

StarCraft 2: Zest prvi GSL finalista!

Danas je odigrano prvo polufinale druge GSL sezone u 2018. godini i imamo prvog finalistu! U pitanju je Protoss Zest, koji je posle usponda i padova uspeo da dobje Terrana TY reulzatom 4-3.

Otvorio je Zest prve dve partije na mapama Lost and Found i Acid Plant vrlo silovito, ubedljivim pobedama i činilo se kao da TY ne zna gde tera. Zest je pre svega imao sjajno tajmirane napade i neverovatno dobru kontrolu Adepta i Stalkera, i zatim su Fenixi obično završavali posao.

Kako je vodio sa 2-0, odlučio je da treći malo rizikuje i pokuša da iznenadi protivnika, napravio je brzi proxy Stargate na neverovattnoj poziciji, iza prirodne ekspanzije Terrana na Dreamcatcher! Činili se kao da TY uopšte neće ni videti ovo, ali je uspeo da vidi u zadnjem trenutku i počeo brzo da odgovara sa Cyclonima, ali činili se prekasno jer jer Zest već imao nekoliko Void Raidova. Iako je delovalo kao da Zest ima potpunu kontrolu i da će samo dovršiti protivnika, kao da je krenuo da se “guši” i umesto da uleti i završi partiju, nastavio je da se drži relativno pasivno, i tako je zapravo dao prostora protivniku da se stabilizuje i odgovori kontra ofanzivnom, ne na kraju i dobije partiju koja se činila izgubljenom.

Sledeću partiju TY je taj koji radi proksi, i to upravo sa Cyclonima. Iako se činilo da će Zest sada uspeti da odbrani raš, to se ipak nije desilo jer su radilice konstantno popravljale Cyclone i tako napravile dovoljno veliku razliku da bi ovaj napad uspeo i partija se brzo završila. Rezultat poravnjan na 2-2.

Tek je peta partija u seriji delovala kao prva “normalna” partija koja je trajala nešto duže. Opet je bio negde oko desetog minuta dobro tajmiran napad Zesta, ali TY maestralno brzo uspeva da napravi bukvalno zid na ulazu u bazu i tako spreči haos. Ipak Zest je našao načina da mu uleti iza leđa u drugi expo, i tu mu napravi dovoljlno štete da ga natera da izađe iz partije.

Nakon toga TY uzima sledeću i ulazimo u poslednjih partij, onako kako i dolikuje u polufinalu GSL-a. Igrao se Darkness Sanctuary, i TY malo nije imao sreće jer mu je spawn bio ispod Zesta, pa mu je bilo malo teže braniti ekspo. Delovalo je kao izjednačena partija, ali je onda stigao pritisak sa severa, TY je nateran da povuče natural, i tako  zaostane u ekonomiji. Krenuo je sa dva Medivaca da proba da zada kontra udarac ekonomiji protivnika, ali je Zest to neverovatno dobro pročitao i uleteo sa Fenixima koji su pobidli te Medivac i tako spečili kontra ofanzivnu, što će se pokazati kao preloman trenutak u pobedi za 4-3

Zest tako pokazuje da je u fenomenalnoj formi, pogotovo je njegova igra tajminga i čitanja protivnika trenutno na vrhuncu, tako da ko god mu dođe u sledećem polufinalu, biće težak protivnik. A to će biti ili Martu, koji je izbacio Roguea, ili Classic, koj je izbacio BuyN-a. Sledeće polufinale se igra u petak.

Ukoliko ste propustili meč danas, možete odgledati VOD ispo:

Watch 2018 GSL from GSL on www.twitch.tv

Related Articles