I Japan se konačno otvara ka esportu

I Japan se konačno otvara ka esportu

Možda vam naslov ove vesti zvuči čudno, ali zemlja koja je poznata kao jedna od kultura sa najvećom tradicijom video igara, zapravo ima veoma malo dodira sa modernim konceptom esporta.

Jeste, Japanci obožavaju video igre i one su snažan deo njihovog svakodnevnog života, ali ne i esport specifično. Verovatno ste i sami primetili da na sceni baš i nema puno esport timova iz ovog regiona i da se profesionalno takmičenje u Japanu uglavnom svodi na borilačke igre.

Jedan od razloga za to jesu veoma striktna regulativa u Japanu, posebno kada su u pitanju novčane nagrade i do sada je postojalo neko uvrnuto pravilo koje pre svega postoji zbog ilegalnog kockanja, ali je zakačilo i gejming, a tiče se toga da je zabranjeno imati nagrade veće od ~1000 dolara za profesionalni gejming.

E pa, vlada Japana u saradnji sa par velikih kompanija je rešila da organizuje veliki esport događaj sa nekoliko igara i preko 300 000 dolara nagradnog fonda, kao prvi korak ka razbijanju ove barijere. Najbolji igrači na ovim turnirima će dobiti specijalne licence koje će ih praktično priznati kao esportiste i omogućiti im da se takmiče bez problema i ograničavanja zarada, odnosno – praktično će im omogućiti da se profesionalno bave esportom.

Videćemo kako će se ovaj turnir pokazati, ali verujemo da je ova promena u pravu vlade Japana rezultat svetkih tokova u vezi esporta, jer postoje tendencije da esport bude na Olimpijadi 2024. godine, a računica je već sada da će do 2020. godine od esporta prihodi na svetskom nivou premašiti 5 milijardi dolara.

 

Related Articles