Najveći esport transfer desio se za igrača mobilne igre?

Najveći esport transfer desio se za igrača mobilne igre?

Svi se sećamo kakvu je buku pre godinu dana izazvao transfer NiKoa u FaZe Clan za 500 000 dolara, što je do tada bio najveći transfer igrača u istoriji esporta.

E pa, izgleda da se ovih dana desio još veći transfer, kako bar javljaju kineski izvori, odnosno portal Lanxiong Sports. Naime, kineski igrač Zang “Lao Shuai” Jučen prešao je iz AG Super Play u GK Gaming za neverovatnih 8 miliona juna, odnosno 1,2 miliona dolara, što je prva sedmocifrena cifra u esportu koju imamo prilike da vidimo, ukoliko ne računamo neke ranije nepotvrđene glasine.

Verovatno se sada pitate koja je igra u pitanju, i da nema naslova ove vesti verovatno bi pomislili na League of Legends. Ali ne, ovaj prelaz se desio u igri za mobilne telefone Honor of Kings, koju plasira kineska kompanija Tencent, a koja je i vlasnik Riot Games, pa samim tim i League of Legends.

Honor of Kings je mobilna MOBA igra koja je za iOS i Android u Kini puštena novembra 2015. godine, a prema izveštajima, u 2016. je registrovano preko 200 miliona naloga ove igre. Igra je na zapadno tržište plasirana pod imenom Arena of Valor, i mnogi poznati esport brendovi već imaju svoje timove u ovoj igri, kao što su SK Gaming, Team Liquid, Vitality i Alliance.

U Kini je najveći profesionalni oblik ovog takmičenja King Pro League, dok Tencent planira da u ovoj godini ustanovi slično takmičenje i za zapadnu hemisferu, gde bi učestvovali pomenuti veliki timovi gore.

Prve ozbiljnije događaje u Evropi, wideli smo u okviru DreamHack Winter

Related Articles